GR | EN ΜΠΙΕΝΑΛΕ-ΝΕΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-EΚΔΟΣΕΙΣ BIENNALE-ΤΥΠΟΣ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ-ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
 
 
Χώρος εκδήλωσης
ÌïíÞ ËÑæÑñéóôþí / ÐÑæÜñ Γ—Γ‘Γ¬ΓœΓ¬ / ÁðïèÞΓͺΓ§ Γƒ, Γ‹Γ©Γ¬ΓœΓ­Γ© / ÌïáóΓ₯ßï ÂáæÑíôéíïý Ðïëéôéóìïý / ¢áëéïò Γ—ΓΎΓ±Γ―Γ² Áñ÷ÑéïëïãéΓͺΓ―Γ½ ÌïáóΓ₯ßïá

Καλλιτέχνης
Tursun Ali
 Artists's biography
 
Life in the Aral, b/w photographs, 2006 
 
 
 
 

 

Η ζωÞ στην ΑρÜλη

Δυο ποταμοß, ο ΑμοΓ½ ΝτÜρια (Amu Dariya) και ο Σιρ NτÜρια (Syr Dariya) τροφοδοτοΓ½σαν επß αιΓΎνες μια λßμνη 5 εκατομμυρßων ετΓΎν, την ΑρÜλη, η οποßα εκτεßνεται και απΓΌ τις δυο πλευρÝς της συνοριακÞς γραμμÞς που χωρßζει το ΟυζμπεκιστÜν και το ΚαζαχστÜν. Η ΑρÜλη Þταν η τÝταρτη μεγαλΓ½τερη λßμνη στον κΓΌσμο. ΛΓΌγω του αλμυροΓ½ νεροΓ½ της και του μεγÝθους της ονομÜστηκε “ΘÜλασσα”.
Στη δεκαετßα του 1960 κατασκευÜστηκαν στην πλευρÜ του ΟυζμπεκιστÜν τεχνητÜ κανÜλια για να επεκτεßνουν το αρδευτικΓΌ σΓ½στημα στις βαμβακοκαλλιÝργειες της περιοχÞς, γεγονΓΌς που Ýδωσε στην ΣοβιετικÞ ΒΈνωση απΓΌλυτη επÜρκεια βÜμβακος. Η ροÞ των ποταμΓΎν Üλλαξε και η ΘÜλασσα ΑρÜλη Üρχισε σταθερÜ να ξεραßνεται. ΒΌταν στην δεκαετßα του 1980 ευαισθητοποιÞθηκαν οι αρχÝς προστασßας του περιβÜλλοντος Þταν Þδη αργÜ. Το τμÞμα της λßμνης που βρισκΓΌταν στην πλευρÜ του ΟυζμπεκιστÜν εßχε πια μεταβληθεß σε Ýρημο και νεκροταφεßο καραβιΓΎν. ΕκτΓΌς απΓΌ τα ψÜρια εξαφανßστηκαν τα ζΓΎα και τα φυτÜ και οι κÜτοικοι του γειτονικοΓ½ χωριοΓ½ ΜουινÜκ μÝχρι σÞμερα πÜσχουν απΓΌ αναπνευστικÜ προβλÞματα και καρκßνους που οφεßλονται στην τοξικÞ σκΓΌνη και στο αλÜτι που ο αÝρας το μεταφÝρει σαν χιΓΌνι σε μακρινÝς αποστÜσεις, μÝχρι και τα ΙμαλÜúα.
ΣÞμερα γßνονται πολλÝς προσπÜθειες σταθεροποßησης της κατÜστασης που σε καμιÜ περßπτωση δεν εßναι αναστρÝψιμη. Το υδÜτινο περιβÜλλον Ýχει διατηρηθεß μΓΌνο στην πλευρÜ του ΚαζαχστÜν. ΒΈτσι, η ΘÜλασσα ΑρÜλη Ýχει γßνει συνΓΎνυμη με την οικολογικÞ καταστροφÞ.
M.T.

            ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  
 Κυρίως Πρόγραμμα
 Παράλληλο Πρόγραμμα
 Ταυτόχρονο Πρόγραμμα
 
 Επιστροφή





 powered by Lizzard Active Media © 2007 ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ   

Optimized for Internet Explorer :: Best view 1024x768